Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A Leonbergi lelke, jelleme, tulajdonságai, tartása, a gazda szemével.

Ezt a kis összeállítást azok ajánlom,  akik  a  jövőben  Leonbergit  szándékoznak venni. Akik szeretnék megismerni nemcsak a fajta leírásban szereplő tulajdonságait, hanem a Leonbergi gazdák által a kutya nevelése, tartása során megismert tulajdonságokat is.

A Leonbergi megjelenése. Amikor az ember meglát egy Leonbergit először mindig az impozáns külső megjelenése fogja meg. Legtöbben ilyenkor szeretnek bele a Leonbergibe. Ha az elhatározást tett követi akkor hamarosan megérkezik a családba egy kicsi, bájos, imbolygó mackós járású, a farkát örökké csóváló bársonyos szőrgomolyag. Kis kutyához mérten nagy mancsával fáradhatatlanul futkározik, kerget mindent, ami a látóterébe kerül, rágcsál, elcsen minden érdekes tárgyat- főleg a gazdák cuccait-. Már egészen kicsi korában megmutatkozik az emberhez való szeretetteljes viszonya, hívó szóra azonnal odaszalad, és legszívesebben a közelében lábatlankodik. A kiskutyákra jellemző játékosságát sokáig megőrzi, külön öröm, hogy teljes szellemi és sokszor fizikai érettségét kb. 3 éves korára éri el, addig van egy "nagy - kis kutyagyerekünk"

 

Kamaszkorában az emberhez való kötődése még jobban kiteljesedik. A többi kutyával nem, vagy csak kivételes esetben agresszív. Ilyenkor érdemes egy kis engedelmességi kiképzésben részesíteni, amit nagyon könnyen megtanul, és könnyen kezelhetővé válik. A kutya falkában élő állat, azt kell benne tudatosítani, hogy a falkavezér a gazdája, nem ő, így ha rá is morran más kutyára, ezért rá kell szólni, hogy érezze, hogy ő nem moroghat, ezt csak a falkavezér teheti. Ez a kis alapkiképzés feltétlenül szükséges, mert bár békés szelíd természetű, de ne feledjük el, hogy kifejlett korára 40, 50, 60, 70 sőt 80 kg súlyú is lehet. Ereje az ember erejének többszörösére nő, és ha élete során véletlenül veszélyes helyzetbe kerülünk vele, akkor pusztán fizikai erővel nem lehet megállítani. Ezért fontos, hogy a kutyát fiatal korában az alap engedelmességre szoktassuk. Fontos a nevelés milyensége ugyanakkor! Ne feledjük, hogy a Leót csakis szép szóval szabad nevelni. A szigorú, katonás nevelést megviseli, megtört, félénk kutyává teszi. Az embert alapvetően egy-egy mozzanatából érti, szavak nélkül is érzékenyen reagál gazdájára, ezért amikor neveljük, partnerként kell vele bánni.

 
A kamasz kutya továbbra is megmarad a bájos bohókás lelkű kutyának. Nálunk éjjel kint alszanak, amikor motoszkálást hallanak becsődülnek üdvözölni, és ilyenkor hatalmas farkcsóválásukkal majd széttörik az előszoba bútort. Mindenkit meglátogatnak az ágyban fekvők sem kivételek, örömüket kis apró vakkantásokkal fejezik ki. Olyan ellenállhatatlanok, hogy nem lehet rájuk haragudni. Ha munka után valaki a családból hazajön hasonló lelkes fogadtatásban részesül, farkcsóválással, felugrálással jelzik örömüket. De mondhatnám, hogy nem lehet elmenni mellettük úgy, hogy ne kapnánk egy kis csóválást. Ha a kertben bármit csinálok odajönnek kíváncsiskodni, vagy csak egyszerűen odafekszenek, csak, hogy velünk, a közelünkben lehessenek. Ezek a mindennapi örömök várják otthon a Leó tulajdonosokat.

Kifejlett korára hatalmas termetű - főleg a kanok- impozáns kicsit az oroszlánra hasonlító megjelenésű kutyává válik. Ahol megjelenik ott csodálatot és termete okán némi félelmet vált ki a jelenlévőkből. De ne gondolja senki, hogy azért vesz Leonbergit, mert kiváló őrző védő kutya válik belőle, aki ezért vásárolna, annak ajánlom, ne tegye. Ő nem az a fajta aki szeret a parancsok világában élni. Nem neki találták ki a "csibészelést" nincs is szüksége rá. Neki a szeretet, a gazda és családja közelében való "sertepertélés" a lételeme. Azért jegyezzük meg, hogy bár szelíd jó lelkű kutyáról van szó, akivel terápiás kutyaként is sokszor találkozunk, nem egy "anyámasszony katonája" típusú kutya. Nem ugat feleslegesen, de a területének tekintett telket, kertet megvédi, jelzi az idegenek jelenlétét. De elsősorban megjelenésével, termetével és nem agresszív támadásaival tartja távol a nem kívánatos egyéneket.
A nagy test a tiszteletet parancsoló külső hatalmas szívet takar. Elég belenézni a szemébe az ember hatalmas melegséget lát végtelen szeretetet, és ragaszkodást olvashat ki belőle. Ennek a kutyának az ember a mindene. Általában minden embert elfogad, barátságosan viselkedik, de kitüntetett szertettel imádja a közvetlen családját és főleg az általa választott gazdáját.

 

Itt szeretném megjegyezni, hogy a leggondosabb tenyésztés mellett is születhetnek kedvezőtlenebb "wessenü" kiskutyák, akik nevelése tartása több áldozatot kíván, mint az egészséges "wessenű" társaik. Ezért a kölykök választása előtt alaposan körül kell nézni, legyen gondunk rá, hogy ne csak a külső számítson.
 
A Leonbergi élete során nagyon igényli az ember társaságát, sokat kell vele foglalkozni, ez nem a klasszikus kutyakiképzést jelenti, hanem pl. sok kirándulást, nagy társaságban történő sétát. A mi Leonbergi Team-os társaságunk is rendszeresen szervez sétával összekötött Leonbergis találkozókat.

 

Akinek Leonbergi jut társként nyugodtan vigye kiállításokra. Nem csak az eredményekért, hanem a Leós társaságért is érdemes kilátogatni. Ott újabb jó tulajdonságát ismerhetjük meg. Aki már volt kiállításon az tapasztalhatta, hogy néha igen szűkös személyes tér áll az állatok rendelkezésére. Ilyenkor a hevesebb fajták összemarakodnak sok a kisebb nagyobb összezördülés. Van olyan fajta akit ki kell kötni mert nem lehet vele bírni, minden kutyát megtámad, acsarkodik folyamatosan ugat. Van olyan fajta akit ketrecben letakarva kell tartani és még így is folyamatosan balhézik. Ilyen körülmények között figyelhető meg igazán a Leonbergi nyugalma , higgadt közömbössége. A kiállításokat nyugodtan a gazda mellett fekve tűri, amikor be kell menni végzi a dolgát, majd újra visszatér a gazda mellé és mintha semmi nem történne körülötte lefekszik és nyugodtan vár. Mondhatjuk, hogy a kiállításokon a Leonbergis kör a nyugalom szigete .

 

Nem lenne teljes a Leóról alkotott kép, ha az egészségügyi problémákról nem szólnánk. A fajtának nincs kiemelten típusos betegsége. De mint nagytestű kutyafajta az izületi, porc és csont problémák gondot jelenthetnek, amik a helytelen tartás, táplálás mellett, és néha örökletes okok miatt is többször előfordulhatnak. Ezek elkerülése, vagy kialakulásának csökkentése érdekében fontos a megfelelő lehetőleg jó minőségű táppal történő táplálás, a különböző kiegészítők (zöldkagyló, kis mennyiségű kalcium...) adása. Elegendő mennyiségű, kis terhelésű mozgatás (legjobb az úszás). Fontos, hogy a kutya fiatal korában főleg az intenzív növekedési szakaszban, de leginkább 1- 2 éves koráig feltétlenül kerüljük el, hogy a kutya "elhízzon", és ezzel extrém terhelésnek tegyük ki az izületeit, csontrendszerét. Az így befektetett gondoskodás később többszörösen megtérül.

 

Tartás: A Leonbergi nem kennel kutya. Neki a gazda és a családja mellett van a helye. Ne feledjük, hogy az eredeti német tenyésztési szándék szerint házőrző, társ és kísérő kutya.
 

Hagyományos értelemben vett kisebb kennelben csak kivételes esetben - tüzelés, sérülés utáni kímélet - tartsuk. Neki nagy tér kell tehát legyen a kertben ahol szabadon mozoghat, de ne tiltsuk el ha néha be akar jönni a házba azért, hogy a társaságunkat élvezhesse. Persze mivel nagy testű óhatatlanul meglátszik majd a jelenléte kertünkön, ezért ha mégis valamilyen módon szeretnénk elkülöníteni megfelelően nagy területet biztosítsunk számára, mint ahogy azt már sok tenyésztő megoldotta. Tehát nem 5-10 nm területre van szüksége. Ilyenkor azonban feltétlenül biztosítsuk számára, hogy sokat lehessen velünk az emberrel! A megfelelő lelki fejlődésének és a lelki érettségének eléréséhez erre feltétlenül szükség van. Ha a nevelésben és a tartásban sikerrel megtaláljuk a megfelelő egyensúlyt a kutya és a saját igényeink között akkor sok örömben lesz részünk és sok élménnyel leszünk gazdagabbak egy Leonbergi társ mellett.

/Adamek Béla/